A mentális egészség fontossága

Miért fontos a szellemi-lelki jóllét a munkahelyen?

A mentális egészség fontossága

A mentális egészséggel kapcsolatban a WHO a következő meghatározást adja:

Mentális egészség alatt azt a jólléti állapotot értjük, amelyben az egyén felismeri saját képességeit, meg tud birkózni az élet szokásos stresszforrásaival, produktívan és eredményesen tud dolgozni, és képes hozzájárulni saját közösségéhez.

A mentális egészség olyan jólléti állapot, amelyre jellemző, hogy az egyén jól érzi magát, kiteljesedett kapcsolatokkal rendelkezik, és meg tud birkózni a problémáival. A mentális egészség hatással van az emberek gondolkodására, kommunikációjára, befolyásolja tanulását és fejlődését. Az érzékelt jóllét erősíti az ellenálló képességet és az önbecsülést. Ezek a közösségben, a társadalomban, a szakmai életben és a kapcsolatokban való sikeres részvétel legfontosabb összetevői.

A mentális egészség támogatása a munkahelyen

A rossz mentális egészség aránytalan mértékben eredményezhet munkahelyi hiányzást, munkaképtelenséget és korai nyugdíjba vonulást, nem beszélve a demotivációról, munkahelyi konfliktusok kialakulásáról. Cégünknél a 2021. évi Sportnap tapasztalatai rávilágítottak annak szükségességére, hogy kollégáink mentális egészségével is foglalkozzunk, így küldetésünk célja, hogy a szervezetben mindenki megtalálja önmaga sikerét, ráleljen belső mozgató erőire, erősödjön önbecsülése, motivációja, egyszóval jól érezze magát.

Egy üzleti esettanulmány alapján a WHO összegyűjtötte azt a 10 érvet, mely a mentális egészség és a jóllét kezelése mellett szól:

 1. Európa-szerte emelkedik a mentális egészséggel kapcsolatos problémák és betegségek száma.
 2. A mentális egészséggel kapcsolatos munkahelyi hiányzás költségei magasabbak bármely más típusú betegség okozta költségeknél.
 3. A rossz mentális egészségi állapot miatti távollét hosszabb ideig tart, mint az egyéb rossz egészségi állapot miatti távollét.
 4. A munka jellegének változásai nagyobb stresszt és több mentális egészségügyi problémát eredményeznek.
 5. A munkavállalók mentális egészsége kihat a teljes szervezet teljesítőképességére.
 6. A jó minőségű munka elősegíti a jó mentális egészséget és jóllétet, és fordítva, a jó mentális egészség elősegíti a jó minőségű munkát.
 7. Jogszabály írja elő a pszicho-szociális kockázatok munkahelyi kezelését.
 8. A munkába való visszatérés irányítása sok országban a munkáltató felelőssége, és az ő előnyét is szolgálja.
 9. A mentális egészség és jóllét javítását szolgáló munkahelyi beavatkozások segítik a munkáltatót abban, hogy teljesítse a társadalmi szerződés elveit.
 10. A mentális egészség és jóllét javítását szolgáló, az egyént célzó beavatkozások költséghatékonyak.

A társadalom tagjai a krízis hatásait egyrészt a saját munkahelyi helyzetük stabilitásának megingásán, másrészt pedig a közérzetük változékonyságán keresztül érzékelhetik, melyek befolyásolják a teljesítményük alakulását. A humán erőforrással foglalkozók eszköztárában szerepelniük kell olyan megoldási javaslatoknak, amelyek e negatív hatásokat csökkentik.

Mára már egyértelművé vált, hogy a szervezetek sikerességének egyik legfontosabb forrása az ember, mint tőke.

Az emberi tudásra, tapasztalatra, illetve a személy kompetenciáinak szélesítésére, mélyítésére egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a cégek, ehhez viszont feltételeket kell biztosítani a jövőjét befolyásolni szándékozó vállalatnak. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a lelki egészség ügyére is érdemes koncentrálni, hiszen közismert tény, hogy az európai polgárok csaknem negyede szembesül élete során valamilyen mentális betegséggel. A WHO szerint hamarosan a rokkantság kialakulásának második leggyakoribb oka a depresszió lesz. Azt is tényként kezelik, hogy Európában a lelki problémák okozta költségek elérik a 240 milliárd Eurót, amely egyrészt az orvosi ellátás díjából, másrészről a termelékenység csökkenésének összegéből tevődik össze.

A pozitív mentális egészség fogalma ugyanis olyan személyiségműködési folyamatra, illetve olyan készségek, képességek meglétére vonatkozik, amelyek a személy képességeinek és kapcsolatainak kiteljesedését biztosítják.

Továbbra is az Egészségügyi Világszervezet idézve, a pozitív lelki egészség „a jóllét olyan állapota, amelynek révén minden egyén felismeri saját lehetőségeit, meg tud küzdeni a mindennapi élet kihívásaival, képes az eredményes munkavégzésre, és hozzá tud járulni közössége fejlődéséhez. A lelkileg egészséges dolgozók jobban teljesítenek munkájuk során.”

A mentális zavarokban szenvedő munkavállaló kiesése legalább két szinten visszahat a vállalat felé. Egyrészről a hiányzásából, (kiesett munkaidő) adódó költségekkel kell számolni, másrészről pedig a helyettesítéséből fakadó összeget is a munkaadónak szükséges biztosítani. Lényeges hangsúlyoznunk a mentálhigiéné és a humán erőforrás kapcsolódási pontjait is, hiszen mindkét tevékenységi kör elsődleges célja az ember fejlesztése, melynek egyik alapfeltétele az egészség megléte.

A lélek egészségének megtartásában nagy szerepet tulajdonítanak – és ezért érdemes a szervezeten belül is nagy hangsúlyt fektetni – a koherencia-érzésnek, vagyis egy olyan „élmény” átélésének, amely tudatosítja az egyénben azt az érzést, hogy meghatározott helye és szerepe van az adott közösségben, szervezetben, valamint képes az élete során felmerülő problémák, krízishelyzetek megoldására, kezelésére, illetve, ha szükségét érzi, másoktól is segítségét tud kérni.

Gyakorlati tanácsok cégek, szervezetek számára a mentális egészségmegőrzés segítéséhez

Azoknak a munkahelyeknek, amelyek hosszú távon szeretnének számítani a dolgozóik tevékenységére, érdemes saját egészséggel kapcsolatos cselekvési tervet kidolgozniuk. Ezek a gyakorlat-orientált tervek adhatnak vezérfonalat későbbiekben a mentális egészség megőrzéséhez, az egészséges munkahelyi légkör megteremtéséhez.

Ezek mellett a pozitív hatást az is elősegítheti, ha a cégen belül létrehoznak a munkavállalók részére egy könnyen hozzáférhető viselkedési-egészségügyi rendszert, ahol az érdeklődő, vagy az érintett személy információhoz juthat a testi- lelki kondícióval kapcsolatban.

Fontos lehet későbbiekre nézve, ha a szervezet a munkavállalóinak felajánl mentális egészségügyi szűréséket, hiszen ez a gesztuslépéssel nemcsak a „gondoskodó” cég képét erősíti, hanem későbbiekben a mentális betegségek korai felismerésével és kezelésével a szervezet költségeket is megtakaríthat.

 

 

A hatékony munka alapja az egyéni és csoportszinten egyaránt  tartós lelki, pszichés egészség. Sőt, ez nem csupán cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk!

Hogyan biztosítja mindezt a Mental Team?

 • Játékosan

 • Interaktívan

 • Izgalmasan

 • és egy kis spiritualitással fűszerezve

Minden további fontos információt megtalálsz!

Kapcsolatfelvétel

Ajánlatot szeretnél kérni? Kérdéseid vannak? Töltsd ki az űrlapot, és mi 48 órán belül visszajelzünk Neked!
Kedvezményes megrendelésA kedvezményes ár:
9 520 Ft

Töltsd ki az űrlapot az adataiddal, majd kattints a „Megrendelem” gombra.
A Mentality árát átutalással tudod rendezni, melyhez a postázás költségét hozzászámoljuk.
A részleteket elküldjük Neked e-mailben.